Tuesday, 26 June 2012

Khatib: 'Saya doa jatuhkan pemimpin zalim'

BUKIT MERTAJAM - Khatib yang didakwa mendoakan supaya kerajaan digulingkan dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang ketika menyampaikan khutbah di sebuah masjid di sini Jumaat lalu, menegaskan doanya itu ditujukan kepada pemimpin zalim dan rasuah.

Katanya, doa yang beliau baca itu adalah umum dan tidak ditujukan kepada mana-mana parti atau kerajaan.

Menurutnya, ia hanya ditujukan kepada pemimpin zalim dan amal rasuah.

“Saya tak sebut pun nak jatuhkan kerajaan BN (Barisan Nasional) atau PR (Pakatan Rakyat). Kenapa individu berkenaan perlu terasa hati?

“Saya hanya berdoa, tujukan pada pemimpin yang zalim, yang rasuah supaya dikalahkan (dalam pilihan raya).

Sepatutnya tak timbul sebarang isu, sebab saya tak sebut atau tujukan pada kerajaan pun,” katanya.

Khatib itu menjadi guru sekolah di kawasan utara sebelum bertukar ke negeri lain baru-baru ini, bersetuju bercakap dengan Sinar Harian dengan syarat, namanya tidak disiarkan 'atas faktor tertentu'.

Beliau kesal dengan cerita mengenai perkara itu yang disifatkan sebagai putar belit pihak tidak bertanggungjawab. 

Beliau memberi amaran akan mengambil tindakan undang-undang terhadap media jika nama dan tempat beliau bertugas disiarkan.

Beliau tampil memberi penjelasan selepas Umno Pulau Pinang kelmarin meminta Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang menyiasat seorang khatib yang dikatakan mendoakan Kerajaan Pusat digulingkan dalam PRU akan datang.

Timbalan Pengerusi Umno Negeri, Datuk Musa Sheikh Fadzir dilaporkan Bernama sebagai berkata, tindakan khatib itu boleh disifatkan sebagai menghasut dan memecahbelahkan umat Islam.

-sumber

4 comments:

 1. Pepatah melayu dah ada, siapa yang makan cili, dialah yang merasa pedasnya.

  ReplyDelete
 2. Dah terasa pedas....ader otak fikirlah.....bhw anda mengaku yg kerajaan pusat (UMNO/BN) tu zalim dan rasuah.........tapi mengapa sokong lagi.....mengapa nak bersubahat dgn manusia yg zalim dan rasuah.......kalu begitu...anda tak der otaklah.......selupa lumbulah......

  ReplyDelete
 3. Ini menghasut??? kamon laaa....

  ReplyDelete
 4. Rupa2nya puak2 UMNO ni takut juga pada doa yee? Dulu bila PAS buat solat munajat ramai2, atau bertakbir ramai2 depa ejek macam2.Doa khatib minta dijatuhkan pemimpin2 yang zalim dan rasuah memang bersesuaian dengan perintah Allah; semua orang Islam yang beriman patut sokong.

  ReplyDelete

ANDA KOMEN ANDA TANGGUNG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TERIMA KASIH KERANA MENG"KLIK"...

Blog Pro PR (1)