Tuesday, 10 November 2009

SAH UMNO PARTI RASUAH! | Nizar News

Rasuah jadi ‘darah daging’ Umno

Oleh KHAIRUL AZLAM MOHAMAD

MARANG: Gejala amalan rasuah telah lama berakar-umbi yang menjadi ‘darah daging’ dan tidak dapat dipisahkan dari Umno dan kepimpinan Barisan Nasional (BN).

Penasihat Undang-undang PAS Terengganu, Dato’ Wan Abdul Mutalib Embong berkata perkara paling besar yang membelenggu para pemimpin Umno dan kerajaan BN adalah rasuah.


Katanya, gejala rasuah yang buruk itu telah berakar-umbi dalam Umno serta tidak dapat dipisahkan lagi.

“Perkara yang paling besar hari ini iaitu rasuah yang berakar umbi dalam Umno memang tidak dapat dipisahkan lagi,” ujarnya ketika berucap pada Majlis Makan Malam Dewan Undangan Negeri (Dun) Alor Limbat, di sebuah restoran di Padang Midin, dekat sini, 8 November lalu.

Beliau yang juga mantan Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu mendakwa dalam Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-12 lalu, Umno membelanjakan berjuta-juta ringgit bagi menghadapi PAS dan Pakatan Rakyat.

Katanya, Umno negeri Selangor sendiri telah membelanjakan lebih RM300 juta dalam PRU ke-12, tahun lalu.

“Saya dimaklumkan, dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-12 yang lalu. Umno negeri Selangor sahaja membelanjakan lebih RM300 juta untuk menghadapi pilihan raya.

“Duit sebanyak itu ke mana pergi kita pun tidak tahu tetapi bila kalah ‘orang ini’ (pemimpin Umno) tuding jari, ‘orang itu’ (pemimpin Umno) tuding jari.

“Ini kita harap tidak berlaku dalam PAS dan jika tidak akan samalah dengan Umno-BN,” jelasnya.

Dato’ Wan Mutalib kini tidak lagi memegang apa-apa jawatan penting dalam parti di peringkat negeri kerana memberi laluan kepada pimpinan muda.

Namun begitu, beliau turut melahirkan rasa kebimbangan dengan perkembangan politik ‘dalaman’ parti yang berlaku dimutakhir ini.

“Sebagai orang yang telah lama ‘duduk’ dalam PAS, yang sekarang ini melihat dari luar perkembangan yang berlaku dimutakhir ini.

“Kita rasa menggelisahkan orang ramai dan mencurigakan orang yang hendak memberi sokongan kepada kita (PAS). Ini dua perkara yang amat tidak elok sekali,” ujarnya dihadapan 300 orang hadirin.

Sehubungan itu, Dato’ Wan Mutalib menyarankan agar ahli-ahli serta kepimpinan PAS di semua peringkat kembali bersatu bagi menghadapi ‘musuh’ sebenar dari Umno dan Barisan Nasional.

Ini kerana, katanya dalam keadaan rakyat menolak serta membenci Umno dan kerajaan BN akibat gejala rasuah terbabit.

“Pertama, dalam keadaan orang sudah tidak mahu, benci dan ‘muak’ kepada Umno.

“Dan Barisan Nasional (BN) tidak malu dan segan sendiri berkata bahawa mereka (pemimpin) dan rumah mereka (parti) berada dalam keadaan paling dahsyat sekali.

“Walau pun, Umno kata dia (pemimpin) telah baiki masalah-masalah ‘dalaman’. Cuma dia (Umno) cerna kepada Gerakan, MCA dan MIC,” jelasnya.

Hadir sama pada majlis tersebut Yang Dipertua PAS Kawasan Marang, Yahya Ali, Pengarah Majlis Tindakan Dun (MTD) Alor Limbat, Ahmad Ma’arof Ismail serta Pegawai Penerangan Pejabat Perhubungan PAS Negeri Terengganu, Ustaz Ismail Che Dagang.
_Detikdaily
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TERIMA KASIH KERANA MENG"KLIK"...

Blog Pro PR (1)