Saturday, 28 November 2009

Ahmad Yaacob Ganti Tok Guru Nik Aziz | Nizar News

Kata Sepakat Sudah Ada: Ahmad Yaacob Ganti Tok Guru Nik Aziz

Oleh : Mohd Sayuti Omar

SAYA tidak mahu mendahuli takdir dan keadaan. Apa yang bakal terjadi esok adalah dalam pengetahuan dan ketentuan Tuhan. Kita hanya boleh berdoa, merancang dan berikhtiar tetapi Dialah juga yang akan menentukannya. Dan bila Dia sudah menentukan maka tidak ada pilihan selain daripada menerimanya dengan menyakini apa-apa yang Dia tajallikan itu penuh dengan rahmat dan hikmah.

Cuma firasat saya kuat mengatakan bahawa kegoncangan politik Kelantan ekoran berlakunya Perang di PMBK dua minggu lepas sudah pun menunju ke jalan penyelesaian. Sudah ada tanda-tanda kemelut itu yang ikut terkena ke batu jemala Tok Guru Nik Aziz sudah mahu berakhir. Jalan penyelesaiannya sudah pun mula kelihatan.

Kalau pergolakan bermula dua minggu lalu itu dilihat ada agenda untuk menjatuhkan Tok Guru Nik Aziz sebagai MB Kelantan kini sudah ada calon yang dipersetujui akan mengambil tempat itu. Nampaknya sudah sepakat untuk memilih calon berkenaan. Orang itu tentulah bukan individu yang terlibat dalam 'konspirasi' memalukan Tok Guru itu sendiri kalau ianya boleh disifatkan sebuah mini konspirasi.

Apakah ini dikatakan erti kebenaran, di mana kebenaran itu akan tetap menang di mana-mana dan bila-bila masa saja? Betapa hebat kemungkaran dengan putar belit di jaring dan dijalin dengan pelbagai teori namun ia akan musnah juga. Kebenaran sentiasa berada di sisi Rabbi.

Alhamuduliah nampaknya sudah ada persepakatan kecil di kalangan Pas Kelantan supaya pengganti Nik Aziz diserahkan kepada timbalannya sekarang, Ahmad Yaacob (foto). Sekurang-kurang tiga Exco negeri berkenaan menyatakan persetujuan dengan cadangan itu. Masing-masing mengakui dari segi kelayakan, Ahmad paling layak dan paling munasabah.

Kata sepakatan ini juga sesuai dengan kenyataan dikeluarkan Nik Aziz mengatakan pengganti beliau ialah mengikut hirerki parti. Makannya tidak ada pelangkauan atau pun calon bidan terjun.

Hari ini seorang Exco yang sebelum ini dilihat orang yang dipuja dan layak mengganti Tok Guru telah membuat kenyataan dia tidak akan bersedia untuk jadi MB. Katanya seperti mana dilaporkan kalau jawatan itu ditawarkan kepadanya ia akan menolaknnya. Syukur Alhamdulilah,. jawatan bukan menjadi buruan dan matlamat yang dicita-citakan.

Semua pihak perlu menerima penjelasan Exco itu sebagai ikhlas dan benar. Mungkin dia membuat ketegasan itu sebagai pengorbanannya demi parti. Hendaknya tidak ada apa-apa prejudis kepadanya apabila dia membuat pengakuan yang dilihat mengendur dan mengangkat bendera putih.

Selain Exco itu, Mohd Amar Abdullah dan Takiyuddin Hassan juga menyatakan hal yang sama. Mereka berdua bersetuju kalau Ahmad Yaaob mengganti Tok Guru. Dari segi kelayakan dan senioriti dalam parti Ahmad Yaacob mengatasi lain-lain tokoh.

Dipercayai sokongan ke atas Ahmad Yaacob ini menyeluruh dan sehingga ini tidak ada suara sumbang yang mengatakan Ahmad Yaacob tidak layak. Kesesuaian Ahmad mengganti Tok Guru juga memandangkan beliau seorang pemimpin yang merendah diri dan tidak suka kepada kontroversi. Jadi sekarang ini Tok Guru tidak perlu bersusah hati dan berducita lagi, sampai masa umumkan saja nama Ahmad Yaacob habis cerita.

( http://msomelayu.blogspot.com/2009/11/susupan-petang.html )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TERIMA KASIH KERANA MENG"KLIK"...

Blog Pro PR (1)