Monday, 19 October 2009

Matinya Ketuanan Melayu.. | Nizar News

Buku Teks Sejarah Tingkatan 5 (2003:108) menjelaskan bahawa salah satu daripada isi Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948 ialah:

British mengiktiraf semula Ketuanan Melayu sebagai asas pembentukan Persekutuan Tanah Melayu. Dasar ini memang telah diakui oleh British sejak Perjanjian Pangkor 1874.

Buku tersebut juga mencatatkan bahawa "Mereka (Raja-Raja Melayu) tidak menolak kehadiran British tetapi menuntut supaya kuasa mereka serta perlindungan kepada orang Melayu dan hal ehwal Ketuanan Melayu dipelihara (2003:109).

Dalam ucapannya di Perhimpunan Agung UMNO 2009, Khairy menegaskan bahawa Ketuanan Melayu yang tidak disenangi oleh kaum bukan Melayu diganti dengan Kepimpinan Melayu. Tidak ada mana-mana pemimpin UMNO pun yang menyatakan rasa tidak setuju terhadap kenyataan Khairy itu. Begitu juga halnya dengan semua NGO Melayu yang mendakwa orang Melayu telah hilang kuasa politik selepas PRU Ke-12 dan berteriak sakan dalam Kongres Permuafakatan Melayu tidak lama dahulu.

Ternyatalah bahawa NGO-NGO tersebut hanyalah tali barut UMNO. Mereka akan segera diserang sawan babi apabila UMNO kalah teruk dalam pilihan raya umum. Bagai lembu dicucuk hidung, mereka akan menurut sahaja kehendak UMNO. Mengapa mereka memilih untuk diam membisu ketika ini? Bagi mereka apa-apa jua yang UMNO buat semua betul sekalipun mengetepikan dasar yang diperjuangkan oleh Raja-Raja Melayu. Pada suatu ketika yang lain, mereka melenting-lenting marah setelah menyalah tafsir kenyataan musuh mereka tentang institusi raja, seolah-olah institusi itu akan musnah di tangan pembangkang. Ketika itu mata mereka tertutup sehingga tidak nampak kewujudan Perkara 153 dalam Perlembagaan Malaysia.

Sikap tidak konsisten sebeginilah yang menimbulkan kegelisahan pelbagai kaum di Malaysia. Kebimbangan terhadap kehilangan kuasa menjadikan UMNO menggigil ketakutan. Dalam situasi demikian, terbanglah rasional daripada pemikiran mereka. Mereka menjadi tidak stabil dan meronta-ronta seperti orang terkena histeria.

Adakah dengan matinya Ketuanan Melayu kaum bukan Melayu akan kembali menyokong UMNO? Jawapannya negatif. Bagi MCA, UMNOlah musuh sebenar mereka. MCA sedang memikirkan apakah motif sebenar Najib dan para pemimpin UMNO yang lain mengambil sikap berdiam diri dalam kes Ong Tee Kiat dengan PKFZ.

Bagi MIC, UMNO jugalah musuh sebenar mereka. MIC sedang memikirkan apakah motif sebenar Najib menyokong penubuhan Parti Makkal Sakhti Malaysia setelah pemergian pemimpin Indian Progressive Party.

Bagi Gerakan, tiada selain UMNO melainnkan UMNOlah musuh sebenar mereka. Jika tidak masakan majoriti ahlinya bertekad untuk meninggalkan BN. Hanya pemimpin tertinggi parti itu yang enggan berbuat demikian kerana sayangkan jawatan dan habuan. Adakah suasana tenang dalam parti Gerakan sekarang ini menandakan kegelisahan ahli-ahlinya sudah selesai? Air yang tenang jangan disangka tiada buaya!

Bagi PPP, UMNO memang tidak boleh dipercayai. PPP sedang pening memikirkan mengapa Murugiah tidak pernah hilang semangat untuk bangkit semula walaupun dia sudah disahkan oleh partinya dan ROS terpecat sebagai ahli. Dia tidak mungkin mendapat kekuatan sedemikian rupa tanpa sokongan pemimpin tertinggi UMNO.

Dengan demikian, api dalam sekam akan membunuh UMNO secara perlahan-lahan.

Kejayaan perhimpunan agung yang dicanangkan ke seluruh negara hanya palsu. Tidak mungkin akan wujud pemimpin UMNO yang sebelum ini malas tiba-tiba rajin turun padang tanpa peruntukan. Dia tidak akan sanggup berjalan kaki mencari ahli baharu dan minum air paip di tepi jalan untuk melepaskan dahaga. Itu kerja gila. Dia tidak mungkin menjadi sukarelawan sampai mati jika dapur di rumahnya sendiri tidak berasap. Itu kerja orang sasau.

Dia tidak mungkin bekerja untuk parti dengan ikhlas jika ahli lain bersenang-lenang kerana mendapat projek itu dan ini. Itu kerja orang biul. Dia tidak mungkin menjadi orang yang tawaduk sekiranya pemimpin atasan sering mendabik dada dan merendah-rendahkan kebolehan orang lain. Itu kerja orang munafik.

Sejauh mana fiil buruk itu dapat dikikis dalam kalangan ahli dan pemimpin UMNO menjadi tanda soal yang maha besar.

Hakikat yang perlu diterima oleh UMNO ialah orang Melayu pada masa ini lebih ramai jumlahnya dalam Pakatan Rakyat berbanding dengan UMNO. Orang Cina pada masa ini lebih ramai jumlahnya dalam Pakatan Rakyat berbanding dengan MCA dan Gerakan. Orang India pada masa ini lebih ramai jumlahnya dalam Pakatan Rakyat berbanding MIC dan PPP.

Harus diingat bahawa majoriti golongan muda pelbagai kaum juga berada dalam Pakatan Rakyat lantaran pemimpin mudanya yang jauh lebih dinamik dan berintegriti jika dibandingkan dengan pemimpin muda UMNO yang tiada kualiti, tiada kredibiliti, dan tiada integriti. Dengan keadaan UMNO yang semakin selekeh, pengundi baru pun akan menjauhi UMNO.

UMNO terlepas pandang bahawa penggantian Ketuanan Melayu dengan Kepimpinan Melayu tidak mengubah imejnya sebagai parti perkauman. Di samping itu, UMNO terperangkap dengan pendewaan yang keterlaluan terhadap sekularisme.

Pakatan Rakyat memperjuangkan Ketuanan Rakyat yang berteraskan keislaman. Dasar ini selari dengan taraf Malaysia sebagai sebuah negara Islam. Dengan demikian, prinsip-prinsip keadilan, kesaksamaan, dan keeratan hubungan pelbagai kaum menjadi tunjang yang akan memastikan kekuatan negara bangsa. Rakyat pasti menolak UMNO/BN, bukan sahaja kerana hilang sengat malahan juga ketinggalan zaman. _Pena Mutiara
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TERIMA KASIH KERANA MENG"KLIK"...

Blog Pro PR (1)