Friday, 18 November 2011

SIAPA KATA ISA DIMANSUHKAN ?.. Ustaz Mohd Nazri ditangkap lagi..


BN cakap tidak serupa bikin. ISA dah mansuh di parlimen, tapi terang-terang polis Bukit Aman tangkap 10 aktivis Islam di Tawau guna Seksyen 73(1) AKDN 1960 (ISA) dua hari lepas


‎"kerajaan Umno/Barisan Nasional pada hakikatnya takut dan gusar dengan gelombang tsunami PAS di Sabah yang menyebabkan mereka tidak mempunyai pilihan melainkan kembali menjilat ludah mereka sendiri iaitu kembali menggunakan ISA bagi mengekang kebangkitan PAS di Sabah" ~Be END!~


KUALA LUMPUR, 17 Nov: Penangkapan terbaru membabitkan sekurang-kurangnya 10 orang di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di Sabah Isnin lalu membuktikan janji Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hanya 'sandiwara'.

Pengerusi Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) Syed Ibrahim Syed Noh berkata, ianya secara jelas menunjukkan bahawa Najib sememangnya tidak ikhlas dengan pengumumannya sebelum ini untuk memansuhkan ISA.

"Penahanan terbaru ini menjadi satu singgungan yang kuat kepada rakyat.


"Ia tak memberi apa-apa makna kepada janji perdana menteri untuk memansuhkan ISA melainkan hanya sandiwara untuk mendapat sokongan rakyat," katanya ketika dihubungi Harakahdaily.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas maklumat terbaru berhubung penahanan 10 aktivis Islam di bawah akta itu di Sabah, 14 November lalu.

Semalam, Pesuruhjayanya PAS Sabah, Mohd Aminuddin Aling berkata tangkapan pendakwah dan aktivis Islam dengan perbagai profesion tersebut dilakukan oleh pegawai-pegawai polis dari Jabatan Pasukan Petugas Khas (Operasi Counter Terorism) Bukit Aman diketuai oleh DSP Azman Omar.

Menurutnya, keluarga atau waris yang ditangkap dimaklumkan sehari kemudian bahawa mereka ditangkap di bawah Seksyen 73(1) AKDN 1960 (ISA).

Menurut Syed Ibrahim, GMI bagaimanapun mendapat maklumat sekurang-kurangnya 11 hingga 14 orang yang ditangkap pada tarikh 14 dan 15 November 2011.

"(Dengan pengumuman Najib) Kita jangka tak ada lagi tangkapan besar-besaran seperti apa berlaku ini.

"Tapi malangnya kita lihat tindakan tidak menyokong janji yang dibuat," jelasnya sambil mendakwa akan mengeluarkan kenyataan rasmi GMI hari ini.

Sementara itu, GMI menurutnya akan mendapatkan maklumat lanjut dari waris mangsa tahanan untuk membuat tidakan susulan.

Beliau menyeru pihak keluarga terutamanya dan PAS Sabah memberi kerjasama untuk tujuan tersebut.

"Ramai yang ingat (selepas pengumuman Najib), tidak ada lagi mangsa yang ditahan, dan tiadak ada lagi yang akan ditahan.

"Sebenarnya masih ada yang belum dibebaskan dan masih berlaku tangkapan-tangkapan baru," jelasnya.
Berikut adalah nama-nama yang ditahan dibawah ISA pada 14 dan 15 haribulan November 2011 (Bukan rasmi) yang diperolehi GMI:

1. Mohd Nazri Bin Dollah (Guru Agama SMK Kinabutan)

2. Yusof Bin Saripuddin (Peniaga Ayam)

3. Muhd Adnan Bin Umar (Guru Pusat Tuisyen MJU)

4. Muhd Abduh Bin Umar (Pemandu Lori)

5. Adwan

6. Faizal Bin Hamma (Pengedar Akhbar Harian)

7. Joni @ Muadz (Pengedar Akhbar Harian)

8. Azmi

9. Suriadi

10. Darto Bin Bandu (Guru Pusat Tuisyen MJU)

11. Bakar Bin Baba (Guru SMK Umas-Umas)

dicopy dari sini

1 comment:

  1. Saman jerr KPN tu..jangan atas kapasiti pegawai kerajaan tapi atas kapasiti individu yang tak hormatkan Parlimen....

    ReplyDelete

ANDA KOMEN ANDA TANGGUNG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TERIMA KASIH KERANA MENG"KLIK"...

Bloglist