Monday, 14 January 2013

Pakar Matematik anggar 700,000 orang sertai HKR 112

KUALA LUMPUR 13 JANUARI: Pakar matematik, Prof Dr Shahrir Md Zain menganggar lebih 700,000 orang menyertai Himpunan Kebangkitan Rakyat di Stadium Merdeka, semalam.

Memetik Penang Insight, bekas profesor Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) itu dilapor membuat anggaran itu di laman facebook beliau.

“Kalau berjalan 20 orang melebar sepanjang satu kilometer (km), jumlahnya 100,000.

“Andaiannya ialah 10,000 kaki sama dengan satu kilometer, seseorang memerlukan dua kaki persegi untuk bergerak dengan selesa.



“Jadi, lebar jalan 40 kaki dan 5,000 orang boleh memanjang jalan. Lalu, 5,000 (orang) darab 20 (orang) ialah 100,000 (orang per kilometer).

“Pertanyaan saya, berapa kilometerkah seluruh orang yang datang HKR. Jawapannya ialah 700,000,” katanya dengan mengambil kira pandangan dari atas pada lingkungan tujuh kilometer.


Nyata, ia bertentangan dengan kenyataan Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Zainuddin Ahmad dalam Buletin Utama TV3 yang hanya menganggar 40,000 orang sahaja menyertai HKR.

Sedangkan twitter rasmi PDRM pula menyebut 80,000 orang menyertai HKR tetapi kemudian membuat pembetulan.

-kembara jr.

14 comments:

  1. Pakar metametik pra sekolah ha ha ha ha ha!!!!,

    ReplyDelete
    Replies
    1. SubhanAllah,
      Kita tak perlu pertikaikan KEBODOHAN, BINGAI dan BENGAP puak ini, mereka hanya belajar kira-kira, tak belajar ilmu hisab apatah methamatik, sebab tu project lembu rm256juta, project jalan rm300juta, projekpusat latihan rm103 juta lebih ghuyup begitu saja. Sebab depa ingat jumlah tu artisan saja.....

      Kalau stadium kapsiti duduk saja 45-50 k yang tengah Padang dan jalan depa tak tau kira.... Pasal tu depa meroyan gila - jangan layan puak ni UPSR pun tak lulus tu - biag PI kat depa...........

      Delete
  2. Pakar matematik ikut ukuran badan hobbits ke?

    2kaki x 1 kaki = 2 kps , Jalan tak payah langkah kaki ke? - loncat macam pocong.
    Jarak antara orang depan paling kurang 3 kaki untuk ruang langkahan. Kalau 1 kaki, itu ukuran dari belakang badan (bucu bontot) ke hujung perut buncit sederhana - tiada ruang langkahan. Semua kena lompat macam pocong cina.

    1km = 3280 kaki, bukannya 10,000kaki, prof bangang oi!
    3280kaki bahagi 3 kaki, dapat 1093 barisan melintang
    Kali 20 orang dalam barisan melintang dapat 21,860 orang setiap kilometer.

    Kalau 700,000 orang berbaris macam ni, mereka perlu bebaris sepanjang 32km sebagai gambaran. Kalau sejuta, mereka perlu 45km, maknanya dari stadium merdeka sampai tenggelam di perairan pelabuhan kelang.

    Ada otak pikir. Kerajaan dah sedia pendidikan, tak mau pakai.
    konon pakar metamatik, tetapi masih high hisap candu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahli2 umgok ni ramai PAKAR2 SEX je...

      Delete
    2. Ini baghal bin KELDAI kau kira mcmana.... Aku di sana aku dapat rasa kesimpitan dan kesesatan..... Kau apa tau...... Jangan tunjuk bijak kalau tak pandai....
      Tolong kira lembu kak jad dan sink dinding projekpusat ketuk umno.... Lagi baik..

      Delete
    3. org umno xpham istilah kaki persgi.hehhe...

      Delete
  3. betul tu prof.. 1 kilometer persegi lebih kurang 10 000 kaki persegi.. prof memang hebat..tapi ada 2 org kat ats ni tak dpt trima knyataan lantas meroyan berseorgan..

    ReplyDelete
  4. jmlah yg ada kt stadium ni tk trmasuk dgn mreka yg masih trkandas tk dpt hdir ke stadium merdeka lg..

    ReplyDelete
  5. Kenyataan 2 org yang di atas tu tak menunjukkan ada org yang berfikiran matang. Prof pra sekolah ???? tunjukkan kiraan anda kalau anda sorg pengomen yang baik di sini. bukan menuduh orang tanpa asas. pengomen ke 2 mempertikaikan hasil anda dengan mengatakan jarak selesa antara setiap org adalah 3 kaki ??? anda tak lihat video dan gambar yang ada???? anda mmg tak boleh menerima kenyataan. Sekurang2 nya Prof Dr Shahrir (yg sg sy hormati) membrikan justifikasi berdasarkan andaian kiraan dia.

    Pengomen 1 dan 2 - jangan serlahkan kebodohan anda.

    ReplyDelete
  6. SubhanAllah,
    Kita tak perlu pertikaikan KEBODOHAN, BINGAI dan BENGAP puak ini, mereka hanya belajar kira-kira, tak belajar ilmu hisab apatah methamatik, sebab tu project lembu rm256juta, project jalan rm300juta, projekpusat latihan rm103 juta lebih ghuyup begitu saja.

    Kalau stadium kapsiti duduk saja 45-50 k yang tengah Padang dan jalan depa tak tau kira.... Pasal tu depa meroyan gila - jangan layan puak ni UPSR pun tak lulus tu - biag PI kat depa...........

    ReplyDelete
  7. Good way of describing, and fastidious piece of writing
    to obtain information on the topic of my presentation subject, which i am going to deliver
    in university.
    Also visit my web-site ; how to meet women on facebook

    ReplyDelete
  8. Hiya! I simply wish to give a huge thumbs up for the good information you’ve got here on this post.
    I will probably be coming back to your weblog for more soon.


    my web site; how many semesters in a year colleges

    ReplyDelete
  9. Hello! I just want to give an enormous thumbs
    up for the great data you will have right here on this post.
    I shall be coming again to your weblog for extra soon.


    Here is my blog google maps ?°䀩«˜鐵站地??

    ReplyDelete
  10. Good day! I simply would like to give a huge thumbs up for
    the good data you’ve right here on this post.
    I will be coming again to your blog for extra soon.


    My weblog :: hematopoietic stem cells

    ReplyDelete

ANDA KOMEN ANDA TANGGUNG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

TERIMA KASIH KERANA MENG"KLIK"...

Blog Pro PR (1)