Friday, 3 February 2012

AWAS ! : JANGAN TINGGALKAN LAPTOP ATAS KATIL ATAU BANTAL


Sepasang suami isteri kehilangan anak mereka yang berusia 25 tahun dalam kebakaran di rumah . Mangsa baru sahaja berkelulusan MBA dari University of Wisconsin-Madison dua minggu sebelum pulang ke rumah untuk sementara waktu. Beliau telah makan tengah hari bersama bapanya di rumah dan membuat keputusan untuk kembali bagi membersihkan bilik asrama.

Ketika itu, bapanya memberitahu beliau tunggu seketika, untuk bertemu dengan ibunya. Beliau memutuskan untuk tidur sebentar sementara menunggu ibunya pulang dari kerja. Beberapa lama kemudian jiran-jiran mereka menghubungi 911 apabila mereka melihat asap hitam keluar dari rumah.

Malangnya, mangsa yang berusia 25 tahun meninggal dunia di rumah yang berusia tiga tahun. Pihak bomba mengambil masa beberapa hari penyiasatan untuk mengetahui punca kebakaran. Dan akhinya, telah dikenalpasti bahawa api itu adalah disebabkan oleh komputer riba yang diletakkan di atas katil. Kipas laptop berkenaan tidak mendapat udara cukup untuk menyejukkan komputer lalu menjadi semakin panas dan terbakar.

Mangsa meninggal dunia kerana terhidu karbon monoksida. Sebab saya menulis surat ini kepada anda semua bahawa saya telah melihat ramai di antara kita menggunakan komputer riba semasa di atas katil. Risiko tersebut adalah benar. Jangan gunakan komputer riba di atas katil yang terdapat juga selimut dan bantal. "Sila sebarkan kepada semua orang yang anda tahu, anda mungkin menyelamatkan nyawa seseorang"

2 comments:

  1. Sentiasa pastikan ada ruang di bawah laptop, sekurang2nya 1cm tinggi. Letakkan laptop di atas permukaan yg keras supaya ruang di bawahnya adalah sekata utk pengudaraan.

    ReplyDelete
  2. Wonderful websіte. A lot of useful info here.
    I'm sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious. And naturally, thanks for your effort!

    my blog post :: garden center services

    ReplyDelete

ANDA KOMEN ANDA TANGGUNG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TERIMA KASIH KERANA MENG"KLIK"...

Blog Pro PR (1)