Tuesday, 1 September 2009

Berbuka Puasa Dengan Seks

SOALAN:

1. apakah berbuka dengan sex itu dibenarkan, means : minum air sikit dulu lah dan melakukan seks sebelum menunaikan maghrib.

2. Adakah riwayat Syaidina Umar berbuka dengan sek itu riwayat yang sahih?


JAWAPAN:


1. Puasa sebenarnya telah gagal berfungsi untuk pasangan ini. Berbuka puasa menurut salaf ialah segera berbuka dengan sesuatu yg manis bukannya segera memuaskan nafsu seks yg sepatutnya ditangguhkan pada malam hari nanti. Dalilnya: "di Halalkan bagi kamu pada malam hari bercampur dgn isteri-isteri kamu.." AQ 2: 187

Waktu berbuka hendaklah kuatkan dulu jasmani dan bila malam tiba maka berdayunglah sepuas-puasnya. Bukankah puasa itu melatih kita bersabar?

2. Amir almukminin Umar alKhattab ra khalifah rasyad yg kedua adalah suatu tokoh yg unggul dan Nabi saw pernah bersabda, jika ada lagi perutusan nabi selepas aku, niscaya Umar adalah calunnya. Jika ada riwayat yg mengaitkan Umar berbuka dgn seks adalah angkara Orientalis. Jika Ali dikaitkan Tongkat Ali, fatimah dengan Kacip Fatimah, dan kini Umar berbuka dgn seks adalah perbuatan mengaitkan manusia pilihan Allah itu dengan budaya seks yg tidak terpimpin.

WaLlahu a'alam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TERIMA KASIH KERANA MENG"KLIK"...

Blog Pro PR (1)